מאת: ד"ר יגאל גליקסמן | 20/02/2009
ההיסטוריה האנושית מלאה בעובדות כי כעס לביטויו השונים מהווה חלק בלתי נפרד מהתנהגויותיו של האדם. משפטים כמו: "האדם רע מנעוריו, האדם ניכר בכוסו, בכיסו ובכעסו, איזהו הגיבור הכובש את יצרו? אדם לאדם זאב" מצביעים על קשר הדוק בין היצר לכעס.
ניסיוני המקצועי מחזק יום יום את אמונתי ותפיסת עולמי כי יש ביכולתו של האדם לבחור את רגשותיו, מחשבותיו החלטותיו והתנהגויותיו.
עלינו לזכור כי תחושות אינן רגשות המופיעים אצל כל אחד ואחת מאתנו, תחושות הן למעשה סוג של תגובות שאנו בוחרים ואכן, להוציא מצבים בהם האדם נמצא במסגרת שנכפתה עליו ועובר תהליכים של שטיפת מוח או התניה ניסויית ברור הוא כי האדם שולט במחשבותיו ומאחר ורגשותיו נובעים ממחשבותיו הוא יכול לשלוט גם על רגשותיו.
מחשבותיו של האדם שייכות לו בלבד, הוא ורק הוא יכול להשהותן, לשנותן ולחשפן. אף אחד לא מסוגל לחדור לראשו של האדם ולחוות את המחשבות כפי שעושה זאת האדם עצמו.
הכעס הוא למעשה תגובה אישית למצב בו ציפיות מהמציאות אינן מתגשמות. כעס הוא למעשה תוצאה של בחירה והרגל, כלומר מדובר בתגובה נרכשת ונלמדת הנובעת בדרך כלל מתסכול ומובילה להתנהגות שבדרך כלל אין לה גמול פסיכולוגי ולהיפך. כמו כל הרגשות, הכעס הוא תוצאה של מחשבה, תגובת הכעס מתרחשת במהירות ברגע שהאדם נחשף למציאות שאינה רצויה לו. ניתן לראות בהתפרצויות כעס חזקות וחמורות מעיין צורה מסוימת של שיגעון "בעידנה די רתחה" ברגע שהאדם למעשה אינו שולט על התנהגותו יש בה מאפיינים של "שיגעון".
התגובה הכועסת אליה הורגל האדם, מוכרת לו ומשרתת את מטרתו, הוא נוטה להאמין כי כעס מהווה חלק מתגובותיו האנושיות ולכן בדרך כלל הוא משלים איתו ואינו רואה כל סיבה לשנותו.
ניתן לראות בכעס מתמשך תופעה מתישה הגורמת לתגובות פיזיולוגיות שליליות כגון: יתר לחץ דם, פעימות לב מועצות, עייפות, פריחות בעור, כאבי ראש, כיבים במערכת העיכול, מעי רגיז ואפילו בעיות קרדיווסקולריות והתקפי לב. ניתן לראות בכעס גם סוג של תגובה משתקת.
ממש כמו סרטן המכרסם בגוף הכעס "מזהם" את תהליכי התקשורת הבינאישית, הורס אינטימיות מחבל באהבה, גורם לקשיים תפקודיים אישיים בתחום האישי, הזוגי, המשפחתי, החברתי והתעסוקתי. הוא מהווה גם גורם לרגשות אשם ואפילו לסוג של דיכאון.
חשוב ביותר לבטא כעס ולא לשמרו או לאוגרו בבטן אך חשוב עוד יותר ללמוד כיצד לבטאו בדרכים לא הרסניות ולהמירו ברגשות המעניקים יותר סיפוק.
הצד האירוני שבכעס הוא שלעולם לא ניתן באמצעותו לגרום לשינוי משמעותי וארוך טווח בהתנהגותו של הזולת להיפך הוא רק מגביר את רצונו של הזולת לשלוט באדם הכועס.
נשאלת השאלה האם ניתן בכלל להחליף את הכעס בהתנהגות אחרת חדשה?
התשובה היא כן!!!
לכעס צורות ביטוי שונות כגון:
האם המשוב הביולוגי הוא כמו תרופה? כמו לימוד עכבר לצאת ממבוך? כמו לאמן ספורטאי להעלות את כושרו הגופני? כמו ללמד סטודנטים מיומנויות למידה? או האם המשוב הביולוגי הוא משהו שונה לחלוטין?
בעקרון, התשובה חיובית לגבי כל השאלות, אך כיוון שהמשוב הביולוגי הוא קונספציה טיפולית ולא פרופסיה הקשורה לתחומים מולטי-דיסציפלינאריים ישנה משמעות והשפעה לתחום המקצועי שממנו בא המטפל.