מאת ד''ר יגאל גליקסמן 09/04/2008
מחקרים רבים הוכיחו כי למצבי לחץ, חרדות, דאגות, עצב וכעסים יש קשר הדוק לרמת הסוכר אצל חולים סכרתיים בכלל ומסוג 1 בפרט.
למרות זאת יש לזכור כי התגובות ויכולת הביטוי הרגשי במצבים אלו שונה מאדם לאדם.

 

בדרך כלל במצבי לחץ מופרשים "הורמוני הסטרס"= קטכולאמינים בתגובה הידועה כ"תקוף או ברח", תפקידם לגייס אנרגיה הדרושה לצורך התמודדות עם אותם מצבי לחץ. במקביל הם גורמים לעליה ברמת הסוכר ולצמצום כניסתו למאגרים. המאמץ הנדרש להתמודדות עם מצבי הלחץ, יוצר הפרשת אינסולין מוגברת המחזירה את רמות הסוכר למצב נורמלי.
אצל חולי סכרת מסוג 1 אין הפרשת אינסולין לאחר שעבר גל מצב הלחץ, עובדה הגורמת לרמת הסוכר להישאר גבוהה, נוצרת גם החמרה בגין הפרעות בתפקוד הכבד.
ברור כי מצבים אלה מקשים מאד על חולי סכרת מסוג 1 שכמות ההמוגלובין שעבר גלוקולוזה עולה אף היא ושהזרקת אינסולין עבורם הפכה לתלות.

הוכח כי באמצעות שיטות הרפיה שונות ובמיוחד שיטת הביופידבק ניתן להשפיע ולהוריד בצורה משמעותית את תגובות מערכת העצבים הבלתי רצונית (הסימפטטית), תהליך זה גורם לירידה ברמת הסוכר בדם, ליותר סוכר להיכנס לכבד ולהיאגר כגליקוגן.

 

בשונה משיטות הרפיה אחרות שיטת הביופידבק מבוססת על 3 תחומים עיקריים

  1. רפואה- הביולוגיה
  2. הפסיכולוגיה 
  3. הטכנולוגיה 

 

מדובר בשיטה לימודית - טיפולית וידידותית, נעימה, מרתקת וחוויתית

זו שיטה בלתי חודרנית וללא תופעות לוואי. השיטה עוזרת לאדם לרכוש תוך זמן קצר ביותר, ידע, כלים לצורך פיתוח מיומנויות לפיתוח והעמקת המודעות האישית לתחושות הגוף. נעשה שימוש במכשור אלקטרוני מתוחכם וממוחשב אליו מתחברים באמצעות חיישנים קטנים בדרך כלל בקצות האצבעות של הידיים או על המצח. המכשור מודד באופן מדוייק, אמין, אוביקטיבי ובזמן אמת, מעבד ומזין חזרה על צג המחשב נתונים על תהליכים ושינויים פיזיולוגיים המתרחשים בגוף כמו: רמת המתח הרגשי והפיזיולוגי, קצב ואופי פעימות הלב, קצב ואופי הנשימה, אופן זרימת הדם בגוף,פעילות מוחית וכד'. כל זאת על מנת לאפשר לאדם לראות, לשמוע ולהבין את הדיאלוג ויחסי הגומלין בין הגוף והנפש.

 

ניסיונות קליניים רבים בעבר הוכיחו כי לימוד ותרגול הרפיה יומיומיים ועקביים באמצעות שיטת הביופידבק גרמו ליכולת להגיע לרמת הרפיה טובה תוך זמן קצר ובכך להקטנה משמעותית בכמות האינסולין שהוזרקה לחולי סכרת מסוג 1. יש לציין כי הפרוטוקולים הטיפוליים נבנו בהתאם לפרופיל הפסיכופיזיולוגי של כל מטופל באופן אישי.

 

מספר הפגישות הטיפוליות הממוצע נע בין 10-15 פגישות חד שבועיות של 45 דקות בכל מפגש.
אחרי כל סידרת טיפולים נפגש כל מטופל עם אחות המרפאה שלו שבדקה את רמות הסוכר בדם. התוצאה הייתה כי אצל רוב המטופלים בשיטת הביופידבק הייתה ירידה בערכים של הסוכר בכלל וגם בצום וכמו כן הייתה ירידה בכמות האינסולין שהוזרק.
לסיכום ניתן בהחלט לומר כי שיטות הרפיה בכלל ושיטת הביופידבק בפרט תרמו בצורה משמעותית להורדת רמת הסוכר אצל סכרתיים מסוג 1. ובכך היו השלכות חיוביות ומעודדות בשיפור אורח, איכות החיים של חולים אלו.