מאת ד"ר יגאל גליקסמן
מי מאיתנו  לא מכיר את המושג כאב?

בשל מורכבותו קשה מאד לתת לו הגדרה אחידה שתספק את כל המדענים בעולם.

 

מספר עובדות לגבי הכאב

  1. אם ידעתם כי כבר בשנת 1614  הפריד הפילוסוף הצרפתי רנה דיקארט בין גוף ונפש והוא שתיאר את המכניזם של הכאב?
  2. סוקרטס טען כי "מלאכת אלוה היא לרפא את הכאב!" 
  3. הידעתם כי אריסטו לא כלל את הכאב ברשימת 5  החושים - ריח, טעם, מגע, ראייה ושמיעה אלא התייחס אליו אל חוויה אישית בלבד?

 
למעשה הכאב הוא נקודת המפגש המדויקת ביותר בין הגוף לנפש. 
ברור כיום יותר מתמיד כי יש להתייחס לכאב כאל אחד ממנגנוני ההגנה שלנו מעיין מערכת אזעקה של הגוף, הוא זה המתריע לנו כי משהוא לא תקין ומזיק ולכן הוא מהווה למעשה את הסיבה העיקרית לביקור אצל הרופא.  
 
לא לחוש כאב בכלל מהווה סוג של אסון לקיום הגוף.
 
ההגדרה המקובלת היא כי מדובר בסוג של חוויה - תחושה אישית סובייקטיבית בדרך כלל לא נעימה המתפרשת כמסכנת, יש להבדיל בין גירוי כאב, תגובה והתנהגות כלומר אנו זקוקים לתובנה ומודעות לעניין הסיכון או הנזק על מנת לפתח התנהגות של כאב.
 
בפיזיולוגיה ישנה תגובה ישירה בין גירוי לתגובה כלומר גירוי חזק יוביל לתגובה חזקה ולהיפך. לעומת זאת כשמדובר בכאב אין שום רמת מתאם בין הכאב לבין גירוי לתגובה 
כאב קטן יכול לגרום לתגובה חזקה ודרמטית וכאב גדול יגרום לתגובה עמומה אם בכלל.
לכל גירוי המתפרש לכאב תיתכן תגובה שונה אצל בני אדם שונים ואפילו אצל אותו אדם בעיתוי שונה.

 

טיפול בכאבים כרוניים
האם כאב יכול לגרום להנאה???

האם כאב והנאה נמצאים בשני קצוות של של הרצף? מדובר באנשים שזקוקים לכאב על מנת ליהנות לדוגמה קיום יחסי מין מסוג סאדו מזוכיזם בו משתמשים בכל מיני אביזרי עינוי שונים. מי לא אוהב עיסוי – מסאג'? אך אם הוא כואב קצת אזי הוא לא שווה.
אדם שמצפה לכאב כאבו יהיה חזק יותר הזה של אדם שאינו מצפה לכאב. 

 

עלינו לזכור כי לכאב ישנן גבולות

  1. הגבול הראשון הוא הפיזיולוגי והוא נקרא סף הכאב Pain Threshold. כלומר מדובר  בגבול בין תחושה לא נעימה לתחושת כאב. במצב זה כשסף הכאב נמוך הכוונה היא שדרוש גירוי כאב חלש על מנת לגרות את הסף. ניתן בהחלט ללמד אנשים כיצד לעלות את סף הכאב שלהם.
  2. הגבול השני הוא פסיכולוגי ונקרא - Pain Tolerance. כלומר מדובר ביכולת האדם לסבול את הכאב, מדובר ביכולת סבילות לכאב. יש לזכור כי היכולת לסבול כאב תלויה בצורה משמעותית גם בגורמים אישיים ואישיותיים, תרבותיים, אתניים, כך שניתן לומר כי לסבילות הכאב יש גורם בעל מאפיינים התנהגותיים בזמן שלסף הכאב קיים הגורם הפיזיולוגי.

 

קיימים גם שני סוגים של כאב

  1. כאב חרף – אקוטי
  2. כאב כרוני


כאב אקוטי נמשך בדרך כלל תקופה קצרה והוא לעיתים מלווה בחרדה כתוצאה מחוסר וודאות (כאבים בחזה - אולי זה התקף לב? או כאבי ראש = אולי זה גידול בראש או אירוע מוחי?) כל טיפול בכאב אקוטי חייב להיות מלווה בטיפול אנטי חרדתי.
 
כאב כרוני כאב אקוטי שאינו נפסק ונמשך 4-6 חודשים נחשב לכאב כרוני. כאבים כרוניים גורמים לתופעות  פסיכולוגיות כגון, תסכול, דיכאון, סבל, קשיים בתפקוד, קשיים בשינה, האדם חיי את הכאב המנהל את חייו. מצב הרוח שלו ירוד, מצבו החברתי מתדרדר, אין לו מוטיבציה לפעילות מחוץ לבית, לראות חברים וכד'. כמובן ללא תמיכה וטיפול פסיכולוגי ישנה עליה בתלות בתרופות.

קראו כאן על טיפול בכאבים כרוניים.
 
פיזיולוגיה ופסיכולוגיה זו יחידה אחת אין להפריד ביניהן כשמדובר בטיפול בכאב
כשמדובר בכאבים כרוניים הצריכה גדולה מהייצור הדיכאון מהווה גם פונקציה ביוכימית של ירידה ברמת הסרוטונין לכן לטיפול בכאב כרוני חייב להיות מלווה בטיפול נוגד דיכאון.
יש חולים רבים שהכאבים שלהם אינם פיזיולוגיים אלא פסיכולוגיים כלומר הכאב מגיע ממקומות נפשיים הנובעים מתסכול ממושך, חוסר אונים, רגשות אשמה, בעיות כלכליות, משבר בזוגיות או במשפחה וקשיי תפקוד.
 
בתרבות שלנו רבים רואים בכאב סוג של עונש, לכן ישנם מקרים בהם אנשים נמאס להם ממצבם ואז הם בורחים לעולם הכאב.
עלי לציין כי לא מדובר בתופעות קונוורסיביות,או היסטריות או התחזות מדובר במצבים בהם האדם אכן מוכיח כי הוא סובל מכאב. ישנם פעמים בהם הדיכאון מסתתר בכאב המשמש לו כהסוואה.

 

הטיפול בכאב

בגלל מורכבותו של הכאב קיימות טכניקות ושיטות רבות ושונות לטיפול בכאב החל בשימוש בתרופות וכלה בניתוחים מורכבים ומסובכים. הוכח במחקרים רבים ברחבי העולם כי שיתוף פעולה נכון בין הרופא לפסיכולוג   ושילוב של טיפול קוגניטיבי התנהגותי עם ביופידבק יוצרים מצב של רפואה אקטיבית כלומר המטופל הופך לשותף פעיל בטיפול , הוא לוקח אחריות על הטיפול הוא חייב לתרגל את הטכניקות שלמד בקליניקה , הוא זה שלמד תוך זמן קצר לשלוט בצורה רצונית על מערכת נעצבים הבלתי רצונית ובכך לגרום לעליה בסף הכאב ולשפר בצורה משמעותית את יכולת ההתמודדות שלו עם הכאב.

 

טיפול בכאבי ראש

למרות שכאבי הראש הם מתלונות השכיחות ביותר הגורמות לאי נוחות ולסבל, הסטטיסטיקה מראה כי פחות אנשים מגיעים לרופא רק בגלל כאב הראש. כל אחד מאיתנו חווה כאבי ראש בשלב כל שהוא של חייו .
יתכן והבעיה נעוצה בשינוי התפקודי של המוח. תפיסת הכאב שונה מאדם לאדם ולכן רצוי לפתח חזית רחבה יותר של טיפולים בכאב ראש ובמגוון רחב יותר וזאת על מנת לגרום לתפקוד אפקטיבי יותר של האדם הסובלף במקביל לכך להביא לירידה משמעותית בתדירות ובעוצמת כאבי הראש והחשוב ביותר ללמוד כיצד לשלוט בהם.
 
בכל זאת יש רבים המגיעים לרופא בגין כאב ראש מטריד וחמור המפריע לתפקוד היומיומי.
מאחר ומערכת העצבים שלנו מאד מורכבת ופועלת כל הזמן במקרים כאלה חשוב שהרופא ישלול חסרים נוירולוגים .
כשמדובר בכאבי ראש, פנים וצוואר יתכן והמקור הוא מקום אחר בסביבת בראש שממנו מוקרן הכאב לראש. כגון דלקת אוזניים, שיניים, חיבור בין מפרקי הלסתות.

 

טיפול בכאבי ראש
קיימים 3 סוגים של כאבי ראש

  1. כאב ראש הנובע מלחצים וממתחים עודפים ידוע בשם Tension Headrace. מדובר בסוג שאינו כאב שאינו ממוקד במקום אחד ספציפי, הוא מפוזר בכל הראש אין חסרים נוירולוגים והם מופיעים בדרך כלל כתגובה לאירוע מלחיץ שהאדם חווה.
  2. כאב ראש מיגרנוטי Migraine. ידוע כי 2/3 מכאבי הראש הם הכאבים המיגרנוטיים. המיגרנה יכולה להופיע בצורה שונה אצל אנשים שונים. ישנם כאלה החווים מעיין סימן מקדים להתקף המיגרנוטי הידוע בשם ה"אאורה", המאפיין אותה הוא סוג של תחושות בחילה ולעיתים הקאות, הבזקי אור בעיניים, קשיים בראייה סוג של ערפול, טשטוש בראייה, הלמות פטישים, עקצוצים בגוף רגישות לאור ולרעש... תופעת האאורה מפנה את מקומה לאחר רבע שעה רו חצי שעה לאב המיגרנוטי. שינה מקלה מאד לכאב. יש לזכור כי קיימים התקפים מיגרנוטיים גם ללא תופעת האאורה. מה ידוע על הגורמים למיגרנות? רקע משפחתי, שינויים הורמונאליים בכלל ובעת המחזור בפרט, הימנעות משתית קפה, אכילה לא מסודרת, עודף או חוסר בשינה. התופעה נגרמת כתוצאה משוני בכלי הדם במוח, שלב האורה מקדים את התכווצות כלי הדם ואז נוצר חוסר יחסי באספקת דם למוח באזורים שונים שבעיקר נמצאים בחלקו האחורי של המוח הקשור לחוש הראייה. אחרי האאורה נוצר מצב של התרחבות כלי דם מעין סוג של דלקת בדפנות כלי הדם המפעילים את העצבים המשדרים למוח את הכאב.
  3. הסוג השלישי של כאבי הראש נקרא Cluster Headache ( כאב ראש מקבצי). אחד המאפיינים של כאב הראש מקבצי הוא כי הוא מופיע על בסיס יומיומי לאורך שבועות ומספר התקפים בשנה.  הכאב יכול להופיע בליווי של דמעת, נזלת או תסמינים אחרים.

 
יש לזכור כי למרות הסבל , התסכול וקושי בתפקוד יש לבצע בדיקה נוירולוגית  מקיפה לפני תחילת הטיפולים. הטיפולים לכאבי הראש מגוונים ושונים חלקם מבוססים על תרופות וחלקם על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, ביופידבק, דיקור וכד'.